Ανακοινώσεις

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ;

Μετάφραση-Επιμέλεια: Βακάλη Αγάθη, Εργοθεραπεύτρια, Κέντρο ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Για τους γονείς που έχουν παιδιά με Διαταραχές Αισθητηριακής Επεξεργασίας το κόψιμο των μαλλιών των παιδιών τους φαίνεται εφιάλτης. Με όλους τους δυνατούς θορύβους από το πιστολάκι, τις αηδιαστικές οσμές από τα καλλυντικά προϊόντα, χτένες και βούρτσες που πονούν το κρανίο, το άγγιγμα και την δόνηση από τις μηχανές, τα μαλλιά που πέφτουν στα ρούχα προκαλώντας φαγούρα και τους αγνώστους που ακουμπούν το κεφάλι τους, είναι το κατάλληλο μέρος για αισθητηριακή υπερχείλιση και μπορεί να φέρει κατάρρευση (meltdown), άγχος ή έκρηξη θυμού (tantrum). Με όλα αυτά να συμβαίνουν ταυτόχρονα είναι αναμενόμενο τα ‘’αισθητηριακά’’ παιδιά να αγχώνονται και να παλεύουν μέχρι να τελειώσει η διαδικασία αυτή.

Επειδή το κόψιμο των μαλλιών είναι μία δύσκολη και κουραστική διαδικασία για τα παιδιά και τους γονείς, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να νιώσει πιο άνετα. Εάν υπάρχει μεγάλη αντίσταση και δυσκολία στο κόψιμο των μαλλιών στο κομμωτήριο, μία λύση είναι να κοπούν τα μαλλιά στο σπίτι από τους γονείς.

Calming Clipper

Είναι ένα ψαλίδι που σχεδιάστηκε συγκεκριμένα για παιδιά που έχουν Διαταραχές Αισθητηριακής Επεξεργασίας. Είναι εύκολο στην χρήση και έχει το θετικό ότι η χτένα ακουμπά απαλά τα μαλλιά δίχως να γδέρνει το κεφάλι. Πάνω στην χτένα αυτή είναι τοποθετημένο ένα ψαλίδι το οποίο κόβει τα μαλλιά που περισσεύουν από την τούφα. Αυτό βοηθά στο να μην έρχεται σε επαφή με το κεφάλι το μεταλικό ψαλίδι. Περιέχει ακόμα και άλλες χτένες που προσαρμόζονται ανάλογα με τις προτιμήσεις.

Ακόμα και αν χρησιμοποιείται το εργαλείο αυτό, υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να προετοιμαστεί για την διαδικασία του κουρέματος είτε στο σπίτι είτε στο κομμωτήριο.

ΜΑΣΑΖ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

Είναι καλό να κάνουμε μασάζ στο κεφάλι του παιδιού πριν το κούρεμα, όχι μόνο για να προετοιμαστεί για το κούρεμα, αλλά και επειδή ανακουφίζει το κρανίο και το κάνει λιγότερο ευερέθιστο όταν του ακουμπά κάποιος τα μαλλιά. Κάποιοι από τους πιο ευαίσθητους αισθητήρες βρίσκονται στο κεφάλι μας, οπότε είναι αναμενόμενο να μην αρέσει στα ‘’αισθητηριακά’’ παιδιά το κούρεμα.

Πριν από το κούρεμα μπορούμε ακόμα να κάνουμε μασάζ με δονούμενη βούρτσα ή κάποιο άλλο εργαλείο που να επιτρέπει το παιδί. Αυτό θα το προετοιμάσει για να το ακουμπήσει κάποιος άλλος και θα συνηθίσει τον ήχο της ηλεκτρικής μηχανής.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΝΔΟΠΑΛΑΜΙΑΙΑΣ ΠΙΕΣΗΣ

Τα παιχνίδια και τα αντικείμενα ενδοπαλαμιαίας πίεσης την ώρα του κουρέματος βοηθούν τα παιδιά στο να ηρεμούν και να δέχονται με μεγαλύτερη ευελιξία τα υπόλοιπα ερεθίσματα. Μπαλάκια του στρες, βαμβάκια στα αυτιά ή ωτοασπίδες, μασητήρια, κουβέρτες ή μαξιλάρια με βάρος μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να ανταπεξέλθει κατά την διάρκεια ενός στρεσογόνου κουρέματος.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΡΟЇΟΝΤΑ

Εάν έχετε σκοπό να πάτε το παιδί σας για κούρεμα στο κομμωτήριο καλό θα ήταν να πάρετε μαζί τα δικά σας υλικά και προϊόντα, δηλαδή σαμπουάν ή μαλακτικό, των οποίων η μυρωδιά και η υφή είναι γνώριμα στο παιδί. Ακόμα και η πετσέτα που θα χρησιμοποιηθεί για να απομακρύνει τα κομμένα μαλλιά από το λαιμό και το σώμα, καλό είναι να είναι αυτή που χρησιμοποιείται και στο σπίτι. Μία διαφορετική πετσέτα μπορεί να είναι πιο σκληρή από το συνηθισμένο και να αναστατώσει το παιδί.

ΩΡΑΡΙΟ

Προσπαθήστε να κλείσετε ραντεβού κάποια στιγμή της ημέρας που να ξέρετε ότι δεν θα υπάρχει πολλής κόσμος στο κομμωτήριο. Οι καθημερινές μέρες της εβδομάδας είναι προτιμότερες από το Σάββατο, λόγω λιγότερης προσέλευσης. Έτσι, θα περιοριστούν οι οσμές και οι θόρυβοι σε ένα μικρό, ασφαλές μέρος.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ

Είτε κουρευτεί το παιδί στο σπίτι είτε στο κομμωτήριο, χρειάζεται μετά να κάνει το μπάνιο του. Ακόμα και όταν προσπαθείτε να απομακρύνετε τα κομμένα μαλλιά από το λαιμό σκουπίζοντάς τον ή χρησιμοποιώντας πιστολάκι, μερικές τούφες θα μένουν πάνω στα ρούχα ή και μέσα σε αυτά. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει πολύ το παιδί. Μπορεί να νιώθουν φαγούρα και να φαίνονται οξύθυμα, ειδικά όταν έρχονται σε επαφή με διαφορετικές υφές. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να απομακρύνονται με το νερό αμέσως μόλις τελειώσει το κούρεμα.

ΠΗΓΗ:Integrated Learning Strategies, Calming Clipper: Why my Sensory Sensitive Child Hates Haircuts