Ανακοινώσεις

Μαθαίνοντας δύο γλώσσες

ΝΤΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Ο κάθε άνθρωπος έχει την ικανότητα να μάθει μία νέα γλώσσα. Για ορισμένους είναι ευκολότερο από άλλους, αλλά όλοι μας μπορούμε να μάθουμε. Τα άτομα που χρησιμοποιούν δύο γλώσσες, λέγονται δίγλωσσα.

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να είναι δίγλωσσα. Μπορούν να μάθουν δυο γλώσσες στο σπίτι, στο σχολείο ή στο φροντιστήριο. Μερικά παιδιά μαθαίνουν δύο γλώσσες πολύ καλά. Αλλά μερικές φορές ξέρουν μία γλώσσα καλύτερο από το άλλο. Η γλώσσα που το παιδί γνωρίζει καλύτερα ονομάζεται κυρίαρχη γλώσσα. Με τον καιρό, η κυρίαρχη γλώσσα μπορεί να αλλάξει, ειδικά όταν το παιδί δεν την χρησιμοποιεί συστηματικά.

Το να μιλάς δύο γλώσσες είναι όπως κάθε άλλη δεξιότητα. Για να μπορεί ένα παιδί να είναι καλό σε αυτή την δεξιότητα χρειάζεται πολλή εξάσκηση, την οποία οι γονείς μπορούν να προσφέρουν. Χωρίς εξάσκηση/χρήση της γλώσσας, θα είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να την κατανοήσει αρκετά και να τη χρησιμοποιήσει προφορικά μιλώντας και στις δύο γλώσσες.

Πώς μπορώ να μάθω το παιδί μου να είναι δίγλωσσο;

Υπάρχουν μια σειρά από τρόπους για να διδάξουν τα παιδιά να μιλήσουν περισσότερες από μία γλώσσες. Μπορείτε να κάνετε τα εξής:

-Χρησιμοποιήστε δύο γλώσσες από την αρχή. Πολλά παιδιά μεγαλώνουν μαθαίνουν δύο γλώσσες ταυτόχρονα.

-Χρησιμοποιήστε μόνο μία γλώσσα στο σπίτι. Το παιδί σας μπορεί να μάθει τη δεύτερη γλώσσα όταν αυτός ή αυτή αρχίζει το σχολείο.

-Δώστε στο παιδί σας πολλές ευκαιρίες για να εξασκηθεί στη χρήση και των δύο γλωσσών μέσα από καθημερινές καταστάσεις.

Η Διγλωσσία κάνει καλό;

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η διγλωσσία,βοηθάει μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη των ικάνοτήτων των παιδιών. Τα παιδιά που εκτίθενται σε διαφορετικές γλώσσες αντιλαμβάνονται πιο εύκολα πολλές κουλτούρες και γνωρίζουν διαφορετικούς πολιτισμούς. Έτσι εξοικειώνονται με ποικίλους τρόπους σκέψης και αντιλαμβάνονται πιο εύκολα τη γνώμη του «άλλου». Επίσης, τα δίγλωσσα παιδιά έχουν την τάση να έχουν καλύτερη επίδοση σε τεστ ‘πολλαπλών δοκιμασιών’ και να είναι καλύτερα σε θέματα προσοχής. Συχνά είναι πιο καλοί αναγνώστες και μαθαίνουν πιο εύκολα ξένες γλώσσες. Η Διγλωσσία λοιπόν δεν είναι απλά ‘Δύο Γλώσσες’, αλλά πολλά παραπάνω!

Μπορεί η εκμάθηση δύο γλωσσών να προκαλέσει προβλήματα λόγου και ομιλίας;

Όχι. Παιδιά από όλο το κόσμο μαθαίνουν περισσότερες από μία γλώσσες χωρίς να αναπτύσσουν προβλήματα λόγου και ομιλίας. Τα δίγλωσσα παιδιά αναπτύσσουν τις ίδιες γλωσσικές ικανότητες όπως όλα τα άλλα παιδιά.

Τι να περιμένω όταν το παιδί μου μαθαίνει περισσότερες από μια γλώσσες;

Κάθε δίγλωσσο παιδί είναι μοναδικό. Ανάπτυξη δεξιοτήτων σε δύο γλώσσες εξαρτάται από την ποιότητα και την ποσότητα των εμπειριών το παιδί στο να χρησιμοποιεί και τις δύο γλώσσες.

Όπως όλα τα παιδιά, έτσι και τα δίγλωσσα αρθρώνουν τις πρώτες τους λέξεις από τη στιγμή που είναι 1 έτους (π.χ. «μαμά»). Με την ηλικία των 2 ετών, τα περισσότερα δίγλωσσα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν φράσεις δύο-λέξεων (π.χ., «μπάλα μου» ή «όχι χυμό»). Αυτά είναι τα ίδιαγλωσσικά αναπτυξιακά στάδια και σε παιδιά που μαθαίνουν μόνο μία γλώσσα.

Μερικές φορές, τα παιδιά μπορεί να μπερδεύουν τους γραμματικούς κανόνες ή να χρησιμοποιούν λέξεις και από τις δυο γλώσσες στην ίδια πρόταση. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο της δίγλωσσης γλωσσικής ανάπτυξης.

Όταν μια δεύτερη γλώσσα εισάγεται, μερικά παιδιά μπορεί να μιλάνε λιγότερο για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα. Αυτή η «περίοδος μειωμένης ομιλίας» μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει ακόμη και εβδομάδες. Συνήθως, αυτό είναι φυσιολογικό και παροδικό.

Τι πηγές μπορώ να χρησιμοποιήσω για να βοηθήσω το παιδί μου να είναι δίγλωσσο;

-Βιβλία. Μπορείτε να διαβάσετε στο παιδί σας και στις δυο γλώσσες. Μπορείτε να βρείτε τα βιβλία που χρειάζεστε σε βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες και στο Διαδίκτυο.

-Κασέτες και CD. Κασέτες και CD σε άλλες γλώσσες μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ. Το τραγούδι είναι ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος για να παρουσιάσετε μια δεύτερη γλώσσα στο παιδί σας!

-Βιντεοκασέτες και DVD. Προγράμματα για παιδιά είναι διαθέσιμα σε πολλές γλώσσες. Αυτά τα προγράμματα συχνά βοηθούν τα παιδιά να μάθουν ευχάριστα τους αριθμούς, τα γράμματα, τα χρώματα και το βασικό λεξιλόγιο.

-Προγράμματα γλώσσας. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να είναι δίγλωσσα και σε εκπαιδευτικά προγράμματα ξένων γλωσσών. Αυτά τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν δύο γλώσσες με άλλα παιδιά. Μερικά σχολεία προσφέρουν προγράμματα για να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν μια δεύτερη γλώσσα από μικρή ηλικία.

Εάν το παιδί μου έχει πρόβλημα στην επικοινωνία, πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο μια γλώσσα;

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλύτερα να μιλάτε με το παιδί σας στη γλώσσα που αισθάνεστε εσείς πιο άνετα. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν χρησιμοποιεί διαφορετική γλώσσα στο σχολείο. Προσπαθήστε να μην κάνετε ξαφνικές αλλαγές στη ρουτίνα ομιλίας του παιδιού σας. Αυτό μπορεί να του προκαλέσει άγχος.

Οι διαταραχές στην ανάπτυξη του λόγου μπορεί να εμφανιστούν τόσο στα μονόγλωσσα όσο και στα δίγλωσσα παιδιά. Τα παιδιά τα οποία παρουσιάζουν δυσκολία στη γλωσσική ανάπτυξη χρειάζονται αξιολόγηση γλωσσικών ικανοτήτων και στις δυο γλώσσες από Λογοθεραπευτή. Με βάση την αξιολόγηση ο λογοθεραπευτής σχεδιάζει και προσαρμόζει το θεραπευτικό πρόγραμμα στις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Πηγή:http://www.asha.org/public/speech/development/bilingualchildren.htm