Ανακοινώσεις

ΜΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

Ο αδελφός της Μάρθας Γκοτζιά μας έστειλε την παρακάτω επιστολή:

«Η Μάρθα Γκοτζιά γεννήθηκε τον Ιούλιου του 1995 στο Αργυρόκαστρο (βρίσκεται στη σημερινή Νότια Αλβανία). Αυτοί και οι γονείς της είναι ελληνικής καταγωγής και ομιλούν την ελληνική γλώσσα.


Σήμερα διαμένει μόνιμα με την οικογένειά της στον τόπο καταγωγής τους , στο χωριό Δερβιτσάνη της Κάτω Δερόπολης. Όσον αφορά την ανάπτυξή της, ειδικά μέχρι τον ένατο μήνα της ζωής δεν παρατηρήθηκε κάποιο περίεργο σημάδι στη συμπεριφορά της, το οποίο θα θεωρούνταν υπεύθυνο για τη μετέπειτα ανάπτυξη των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών (Αυτισμού). Μέχρι την ηλικία των δύο ετών η επαφή της με τους γύρω ανθρώπους ήταν αρκετά ενθαρρυντική. Ωστόσο η καθυστέρηση του βαδίσματος και η ελλιπής ανάπτυξη του λόγου ξεκαθάρισαν το τοπίο. Στην ηλικία των τεσσάρων ετών ανέπτυξε την ηχολαλία πράγμα μου μέχρι σήμερα έχει βελτιώσει αρκετά, σε σημείο οι οικείοι της να έχουν συνηθίσει να μιλούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο έχοντας έτσι καταφέρει μια αρκετά ποιοτική επικοινωνία. Η εκπαίδευση της διήρκησε μέχρι το έβδομο έτος της ηλικίας της. (προνήπιο – νηπιαγωγείο). Έπειτα το τοπικό γενικό σχολείο δεν ήταν σε θέση να την αναλάβει καθώς δεν είχε ούτε την ελάχιστη εμπειρία στα άτομα με τη συγκεκριμένη «ιδιαιτερότητα».

Στην πορεία είχε επαφές με παιδίατρους και παιδοψυχολόγους σε Ελλάδα και Αλβανία. Μολαταύτα οι εν λόγω επιστήμονες δεν συνέστησαν κάτι συγκεκριμένο πέραν της αναμονής από πλευράς γονέων και της αύξησης των ερεθισμάτων διαμέσου όλων εκείνων των τάσεων και αντικειμένων που την ευχαριστούσαν.

Με μεγάλο ζήλο αναπαράγει μελωδίες και δίνει έμφαση στα πολυφωνικά και δημοτικά τραγούδια. Η αγάπη της για τη ζωγραφική ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει συγκεκριμένες εικόνες με την ανάποδη φορά τους. Δηλαδή ακριβώς όπως λειτουργεί ένα κάτοπτρο (καθρέφτης).

Τα τελευταία πέντε χρόνια σχεδιάζει σε καθημερινή βάση πολύχρωμα σχέδια σε στυλ κυβισμού και άλλα διάφορα μοτίβα. Επιπλέον ζωγραφίζει και σε καμβά με πινέλο. Η αγάπη της για τα χρώματα είναι πολύ μεγάλη. Οτιδήποτε έχει να κάνει με φαγώσιμο, είτε εκείνο είναι γλυκό είτε κάτι άλλο, το συλλέγει λόγω του περιτυλίγματος του. Επιπροσθέτως σας κάνουμε γνωστή και την κλίση της στη μαγειρική, καθώς συνδυάζει γεύσεις και μπαχαρικά. Σύμφωνα με κριτικές καλλιτεχνών και άλλων ειδικών σε θέματα ζωγραφικής,  η Μάρθα είναι ένα φυσικό ταλέντο της σύγχρονης τέχνης καθώς τα έργα της είναι μοναδικά και πρωτότυπα. Διακρίνεται για το πολύ σταθερό της χέρι και δημιουργεί μοναδικές χρωματικές συνθέσεις που «πηγάζουν» ενέργεια.

Έχει έμφυτη την υψηλή και σύγχρονη ζωγραφική. Οτιδήποτε αποτυπώνει έχει 100% σημασία. Καθηγητές καλών τεχνών μας είπαν πως κάποιος στο επίπεδό της φθάνει ύστερα από χρόνια σπουδών και εργασιών . Γκαλερίστας γνωστός στην αλβανική επικράτεια μας χαρακτήρισε τα έργα της μοναδικά στον κόσμο.(δεν τίθεται περιθώριο υπερβολής). Δουλεύει με μαρκαδόρο στυλ αφηρημένου κυβισμού (Πικάσσο, Καντισκυ κ.λπ.) Με ακρυλικό χρώμα δημιουργεί σχέδια πάντα σε απόλυτη χρωματική αρμονία και με λάδι ζωγραφικής ακόμη πιο περίπλοκους συνδυασμούς. Κάτι που φανερώνει το νοητικό της επίπεδο είναι το πως αποτυπώνει στο χαρτί ένα σπίτι. Ζωγραφίζει την αρχιτεκτονική του κάτοψη και όχι το σπίτι όπως το κάνει ένα μικρό παιδάκι. Όσων αφορά τα νοήματα των έργων σύμφωνα με κριτικούς και ψυχολόγους εκφράζουν αισθητηριακή υπερδιέγερση.

Έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί δηλαδή έργα που o καθένας μας τα ερμηνεύει διαφορετικά. Γίνεται «ατόφια» αποτύπωση χωρίς προσπάθεια επανειλημμένη. Λόγω του αυτισμού της έχει μανία με την καθαριότητα όταν ζωγραφίζει και είναι πολύ προσεκτική. Στην ουσία η δουλειά της γίνεται κάτι σαν ιεροτελεστία. Χρειάζεται απόλυτη ηρεμία. Από πρακτικής άποψης: Δεν ξανακάνει ποτέ το ίδιο έργο αλλά o εγκέφαλος «γεννάει» νέα μοτίβα και σχέδια.

Κάποια έργα της είναι δίχρωμα ή τρίχρωμα, αποτυπώνοντας διάθεση. Έχουν δείξει ενδιαφέρον στη Θεσσαλονίκη για τα έργα της και ελπίζουμε πως πρώτα ο Θεός θα πάνε όλα καλά και θα τα παρουσιάσει!

Για να δείτε έργα της Μάρθας πατείστε ΕΔΩ.

Επίσης επισκεφτείτε τη Δ/νσή της στο facebook: https://www.facebook.com/marthagkotziasautismartist

ΑΞΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΚΟΠΟ!

ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ!

Επίσης, ο αδελφός της Μάρθας έχει δώσει και το τηλέφωνό του για οποιαδήποτε διευκρίνηση και ενδιαφέρον! 0035588430416 (οικία Κωσταντίνου Γκοτζιά)