Ανακοινώσεις

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Δ/ΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΣ.

Οι ερωτήσεις έχουν τοποθετηθεί από γονείς μέσω κύρια e-mail.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το παιδί μου είναι 3 ετών και λέει μόνο 7 λέξεις. Φοβάμαι ότι κάτι συμβαίνει αλλά ο σύζυγός μου δεν συμφωνεί με αυτό και λέει ότι απλά το παιδί είναι μικρό. Θα ήθελα την γνώμη σας πώς να το χειριστώ.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Σας ευχαριστούμε θερμά για την επικοινωνία σας. Εάν διαβάσετε την αντίστοιχη τοποθεσία στην αρθρογραφία μας για την εξέλιξη του λόγου και της ομιλίας, θα δείτε ότι σίγουρα το παιδί υπολείπεται πάρα πολύ των φυσιολογικών δεικτών όσον αφορά την ομιλία. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί χρειάζεται οπωσδήποτε να αξιολογηθεί από κάποιον ειδικό (θα προτείναμε Παιδίατρο Αναπτυξιολόγο ή Λογοθεραπευτή αρχικά) για να διαπιστωθούν εάν υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και να αντιμετωπισθούν άμεσα (σε όσο μικρότερη ηλικία γίνεται η παρέμβαση, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα.
Όσον αφορά τον σύζυγό σας το ερώτημά σας είναι πάρα πολύ σημαντικό! Αυτό που θα σας συστήναμε είναι να το συζητούσατε με τον Παιδίατρο σας. Εάν κρίνει σκόπιμη μία αξιολόγηση, τότε αυτή θα ΠΡΕΠΕΙ να γίνει. Θα σας ζητούσαμε να το συζητήσετε και οι δύο μαζί με τον Παιδίατρο ώστε να είστε πιο αρραγείς ως οικογένεια.
ΕΡΩΤΗΣΗ:  το παιδί μου γεννήθηκε σημαντικά πρόωρο και μας ζήτησαν να παρακολουθείται συνεχώς από παιδίατρο Αναπτυξιολόγο. Γιατί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε θερμά για την επικοινωνία σας.Θα σας παρακαλούσαμε να ακολουθήσετε την οδηγία του Παιδιάτρου του παιδιού σας. Δυστυχώς οι έρευνες αναφέρουν ότι τα πρόωρα έχουν σημαντικότατες πιθανότητες να εμφανίσουν διάφορες αναπτυξιολογικές δυσκολίες (ψυχοκινητική καθυστέρηση, καθυστέρηση λόγου-ομιλίας, δυσπραξία, διάσπαση προσοχής, μαθησιακές δυσκολίες). Θα πρέπει λοιπόν το παιδί να παρακολουθείται από Αναπτυξιολόγο και όποτε κριθεί σκόπιμο να εφαρμοστεί πρώιμη παρέμβαση για να αντιμετωπιστούν ΑΜΕΣΑ οι ανωτέρω κίνδυνοι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το παιδί μου είναι 3 ετών και δεν μιλάει ακόμα. Η Παιδίατρος μου είπε να το πάω σε παιδικό Σταθμό για να μάθει να μιλάει. Συμφβνείτε; Μήπως πρέπει να κάνω και κάτι άλλο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: σας ευχαριστούμε θερμά για την επικοινωνία σας.

Νομίζουμε ότι αυτό που σας έχει αναφερθεί δεν έχει μία σφαιρική άποψη. Αρχικά πρέπει να διερευνηθεί το γιατί δεν μιλάει το παιδί σας. Τι είναι αυτό που το δυσκολεύει. Έχετε εντοπίσει και άλλες δυσκολίες στην συμπεριφορά του εκτός της ομιλίας; Το παιδί είναι καλό να αξιολογηθεί από Παιδίατρο Αναπτυξιολόγο ή λογοθεραπευτή για να διαπιστωθούν οι δυσκολίες. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε μερικά παιδιά η ένταξή τους σε παιδικό Σταθμό, αντί να διορθώσει μεγιστοποιεί τις δυσκολίες του.

Για περισσότερες ερωτήσεις επισκευτείτε τη Δ/νση http://www.proseggisi.gr/?p=13026