Ανακοινώσεις

ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ

«Για την Μητέρα μου, Για τον Πατέρα μου :»

– «Μη φοβάσαι να είσαι σταθερή/ος μαζί μου. Αυτό θα με κάνει να νοιώθω περισσότερη σιγουριά. Έτσι βάζεις τάξη στο χάος μου».

– «Μη με παραχαϊδεύεις (υπερ – προστασία). Ξέρω πολύ καλά πως δεν θα πρέπει να μου δίνεις οτιδήποτε ζητώ. Σε δοκιμάζω για να δω. Θέλω να μάθω να αντέχω στις ματαιώσεις. Αλλιώς υποφέρω».

– «Μη με κάνεις να νοιώθω μικρότερος από ότι είμαι. Αυτό με σπρώχνει να παριστάνω καμιά φορά τον «σπουδαίο».

– «Δε θέλω δραστηριότητες πάνω από τις δυνάμεις μου. Κουράζομαι και απογοητεύομαι. Περίμενε, θα μεγαλώσω».

– «Μη μου κάνεις παρατηρήσεις μπροστά σε κόσμο, αν μπορείς. Θα προσέξω περισσότερο αυτό που θα μου πεις, αν μου μιλήσεις ήρεμα, μια στιγμή που θα είμαστε οι δυο μας».

– «Μη μου δημιουργείς το συναίσθημα πως τα λάθη μου είναι αμαρτήματα (ενοχή). Μπερδεύονται έτσι μέσα μου όλες οι αξίες που έχω μάθει να αναγνωρίζω και μειώνεται η αυτοπεποίθησή μου».

– «Μη με προστατεύεις από τις συνέπειες των πράξεων μου. Χρειάζεται καμιά φορά να πάθω για να μάθω».

– «Μη δίνεις μεγάλη σημασία στις μικροαδιαθεσίες μου. Καμιά φορά δημιουργούνται ίσα – ίσα για να κερδίσω την προσοχή που ζητούσα».

– «Μη μου κάνεις συνεχώς παρατηρήσεις. Γιατί τότε θα χρειασθεί να προστατεύσω τον εαυτό μου κάνοντας τον κουφό».

– «Μη μου δίνεις επιπόλαιες υποσχέσεις. Νοιώθω πολύ περιφρονημένος όταν δεν τις κρατάς».

– «Μην πέφτεις σε αντιφάσεις. Με μπερδεύεις έτσι αφάνταστα και με κάνεις να χάνω την πίστη μου σε εσένα».

– «Μη με αγνοείς όταν σου κάνω ερωτήσεις γιατί θα ανακαλύψεις πως θα αρχίσω να παίρνω πληροφορίες μου από άλλες πηγές και έτσι θα χαθεί η επικοινωνία μας που έχω τόσο ανάγκη στις κρίσιμες φάσεις της ζωής μου».

– «Μη με απειλείς, μη με εκβιάζεις. Έτσι δεν μαθαίνω, φοβάμαι και ίσως καταφύγω στην ψευτιά».

– «Μη μου αφαιρείς το δικαίωμα του να θυμώνω, ακόμη και μαζί σου. Είναι και αυτό συναίσθημα και πρέπει να εκδηλωθεί. Προστάτευσέ με από τον θυμό μου και μάθε με να τον διοχετεύω σωστά».

– «Μην προσπαθείς να με κάνεις να πιστεύω πως είσαι τέλεια/ος ή αλάνθαστη/ος. Είναι μια δυσάρεστη έκπληξη για μένα, όταν ανακαλύπτω, πως δεν είσαι ούτε το ένα ούτε το άλλο».

– «Μη διανοηθείς ποτέ, πως θα πέσει η υπόληψή σου αν μου ζητήσεις συγνώμη. Μια τίμια αναγνώριση ενός λάθους σου, μου δημιουργεί πολύ θερμά συναισθήματα απέναντί σου και μου μαθαίνεις έναν σωστό τρόπο συμπεριφοράς».

– «Μη ξεχνάς πως μου αρέσει να πειραματίζομαι, να μαθαίνω, να αναλαμβάνω υπευθυνότητες. Χωρίς αυτά δεν μπορώ να ζήσω. Σε παρακαλώ παραδέξου τα και δώστα μου».

– «Μη ξεχνάς πως δεν θα μπορέσω να αναπτυχθώ ψυχικά, χωρίς πολλή κατανόηση και αγάπη. Αυτό όμως δεν χρειάζεται να το πω. Έτσι δεν είναι; »

– «Παίξε μαζί μου. Σε θέλω γιατί μου αρέσει. Σε έχω ανάγκη για να με οδηγήσεις στα μονοπάτια της φαντασίας και του παραμυθιού».

– «Μη ξεχνάς πόσο γρήγορα μεγαλώνω, περνώντας από διάφορες φάσεις. Στάσου δίπλα μου σε κάθε στιγμή και προσπάθησε σε παρακαλώ να προσαρμόζεις την στάση σου στις ανάγκες μου».

– «Μην προσπαθείς με τις ερωτήσεις σου να μου προσφέρεις έμμεσα την απάντηση. Έχω δικαίωμα να έχω τη δική μου γνώμη. Δώσε μου περιθώρια να την πω και να εκφράσω τα συναισθήματά μου».

– «Μη με συγκρίνεις με άλλα παιδιά. Νοιώθω πολύ άσχημα, χάνω τον εαυτό μου. Είμαι μοναδικός/η».

– «Μη με προλαβαίνεις. Άφησε με να επιθυμήσω».

– «Μη με βομβαρδίζεις με την έννοια του «καλού παιδιού». Κάποιες φορές θα γίνω και «κακός/η» . Αγάπα με για αυτό που είμαι και δώσε μου να καταλάβω ό,τι έκανα (θετικό ή αρνητικό, επιβράβευση ή επίπληξη) ».

Σας αγαπώ
και
Σας έχω ανάγκη