Ανακοινώσεις

 

Αφιερωμένες στη συμμαχία με τα πλάσματα που θέλουμε να τα φέρουμε κοντά μας αυτές οι σκέψεις. Για τα φοβισμένα και μοναχικά πλάσματα που η ανάγκη της ψυχής θέλει να τους προσφέρει μία ευκαιρία. Μία σχέση. Μία εξημέρωση σε έναν κόσμο που όλο και περισσότερο λυσσομανάει. Για να είναι λιγότερο φοβισμένα! Ένα απόσπασμα από τον «Μικρό Πρίγκιπα» ίσως μας βοηθήσει να καταλάβουμε:

-«Καλημέρα,» είπε η Αλεπού.

-«Καλημέρα,» αποκρίθηκε ευγενικά ο Μικρός Πρίγκιπας …»Ποια είσαι εσύ και πρόσθεσε «Είσαι πολύ όμορφη.»
-«Είμαι μια αλεπού,» απάντησε η Αλεπού.
-«Έλα να παίξουμε» πρότεινε ο Μικρός Πρίγκιπας. «Είμαι τόσο δυστυχισμένος.»
-«Δεν μπορώ να παίξω μαζί σου» δήλωσε η Αλεπού. «Δεν έχω εξημερωθεί.»
-«Συγνώμη;» είπε ο Μικρός Πρίγκιπας. Και μετά από λίγη σκέψη, πρόσθεσε:

«Τι θα πει εξημερώνω;»
-«Δεν είσαι από εδώ» είπε την αλεπού. «Τι ψάχνεις;»
-«Ψάχνω ανθρώπους» είπε ο Μικρός Πρίγκιπας. «Τι θα πει εξημερώνω;»
-«Οι άνθρωποι έχουν όπλα και κυνηγούν. Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό. Επίσης τρέφουν κοτόπουλα. Αυτά είναι τα μόνα ενδιαφέροντά τους. Ψάχνεις για κοτόπουλα;» Ρώτησε η Αλεπού.

-«Όχι,» είπε ο Μικρός Πρίγκιπας. «Ψάχνω για φίλους. Τι θα πει εξημερώνω;»
-«Είναι μια πράξη που παραμελείται πάρα πολύ συχνά» είπε η Αλεπού. «Εξημερώνω σημαίνει κάνω δεσμούς.»
-«Κάνω δεσμούς;»
-«Ακριβώς αυτό» είπε η Αλεπού. «Για μένα δεν είσαι τίποτα περισσότερο από ένα μικρό αγόρι όμοιο με εκατό χιλιάδες άλλα μικρά αγόρια. Και δεν σε χρειάζομαι. Και εσύ, από τη δική σου πλευρά, δεν με έχεις καμία ανάγκη. Για σένα δεν είμαι τίποτα περισσότερο από μια αλεπού όπως εκατό χιλιάδες άλλες αλεπούδες. Αλλά αν με εξημερώσεις, τότε θα χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Για μένα θα είσαι μοναδικός σε όλο τον κόσμο. Για σένα θα είμαι μοναδική σε όλο τον κόσμο…» …. «Η ζωή μου είναι πολύ μονότονη. Κυνηγώ τα κοτόπουλα, οι άνθρωποι με κυνηγούν. Όλα τα κοτόπουλα μοιάζουν μεταξύ τους, και όλοι οι άνθρωποι μοιάζουν μεταξύ τους. Και έτσι έχω αρχίσει να βαριέμαι. Αν με εξημερώσεις, θα νιώσω να έχει έρθει ο ήλιος στη ζωή μου. Θα αναγνωρίζω τον ήχο από τα βήματά σου που θα είναι διαφορετικά από εκείνον όλων των άλλων. Τα άλλα βήματα με κάνουν να κρύβομαι .Τα δικά σου θα με καλούν, σα μουσική, έξω από τη κρυψώνα μου. Και μετά, βλέπεις εκείνα τα χωράφια με το σιτάρι; Δεν τρώω ψωμί. Το σιτάρι μου είναι εντελώς άχρηστο. Τα χωράφια με το σιτάρι δεν μου λένε τίποτα. Και αυτό είναι θλιβερό. Μα τα δικά σου μαλλιά έχουν το χρώμα του χρυσού. Σκέψου πόσο θαυμάσιο θα είναι όταν θα με έχεις εξημερώσει. Τα στάχυα που είναι επίσης χρυσά, θα με κάνουν να σε σκέφτομαι. Και θα μου αρέσει να ακούσω τον αέρα ανάμεσα στα σιτάρια…»

Η Αλεπού κοίταξε το Μικρό Πρίγκιπα, για πολύ ώρα.

-«Σε παρακαλώ εξημέρωσέ με!» είπε.
-«Το θέλω πάρα πολύ» απάντησε ο Μικρός Πρίγκιπας. «Αλλά δεν έχω πολύ χρόνο. Ψάχνω για φίλους και θέλω να γνωρίσω πολλά πράγματα.»
-«Γνωρίζουμε μόνο τα πράγματα που εξημερώνουμε», είπε η Αλεπού. «Οι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο να γνωρίσουν το οτιδήποτε. Αγοράζουν τα έτοιμα πράγματα από τα καταστήματα. Αλλά δεν υπάρχει κανένα κατάστημα στο κόσμο από το οποίο να μπορούν να αγοράζουν φίλους και έτσι οι άνθρωποι δεν έχουν πια κανένα φίλο. Εάν θες ένα φίλο, εξημέρωσε με…»

-«Τι πρέπει να κάνω για να σε εξημερώσω;» ρώτησε ο Μικρός Πρίγκιπας.
-«Πρέπει να είσαι πολύ υπομονετικός» απάντησε η Αλεπού. «Πρώτα θα καθίσεις στο γρασίδι κάπως μακριά μου, όπως τώρα. Θα σε βλέπω με την άκρη του ματιού μου και δεν λες τίποτα. Οι λέξεις είναι αιτία παρεξηγήσεων. Μέρα με τη μέρα θα έρχεσαι πιο κοντά μου…»

Την επόμενη ημέρα ο Μικρός Πρίγκιπας επέστρεψε.

-«Θα ήταν καλύτερα να έρχεσαι πάντα την ίδια ώρα» είπε η Αλεπού. «Για παράδειγμα, αν έρχεσαι στις τέσσερις η ώρα το απόγευμα, τότε γύρω στις τρεις η ώρα θα αρχίσω να νιώθω ευτυχισμένη. Όσο περνάει η ώρα θα νιώθω όλο και πιο ευτυχισμένη. Στις τέσσερις η ώρα, θα είμαι ανήσυχη και σχεδόν θα χοροπηδώ από ευτυχία. Θα σου δείχνω πόσο ευτυχισμένη είμαι. Αλλά αν δεν έρχεσαι συγκεκριμένη ώρα, δεν θα ξέρω πότε θα πρέπει να φορέσει η καρδιά μου τα καλά της για να σε υποδεχθεί… Πρέπει τηρούμε τις ιεροτελεστίες…»

-«Τι θα πει ιεροτελεστία;» ρώτησε ο Μικρός Πρίγκιπας.
-«Και οι ιεροτελεστίες είναι πράξεις που οι άνθρωποι παραμελούν συχνά» είπε η Αλεπού. Είναι αυτό που κάνει τη μια ημέρα να διαφέρει από τις άλλες ημέρες, την μια ώρα από τις άλλες ώρες. Για παράδειγμα, οι κυνηγοί έχουν μια ιεροτελεστία. Κάθε Πέμπτη χορεύουν με τα κορίτσια του χωριού. Έτσι η Πέμπτη είναι μια θαυμάσια ημέρα για μένα! Μπορώ να κάνω ένα περίπατο στους αμπελώνες. Αλλά αν οι κυνηγοί χόρευαν οποτεδήποτε, κάθε ημέρα θα ήταν όπως κάθε άλλη ημέρα, και δεν θα μπορούσα ποτέ να έχω καθόλου διακοπές.»

Έτσι ο Μικρός Πρίγκιπας εξημέρωσε την Αλεπού. Και όταν έφτασε η ώρα της αναχώρησής του πήγε κοντά της.

-«Ααα» είπε η Αλεπού, «θα κλάψω.»
-«Εσύ φταις γι’ αυτό» είπε ο Μικρός Πρίγκιπας. «Δεν ήθελα να σου κάνω κακό – μα εσύ θέλησες να σε εξημερώσω…»
-«Ναι, είναι αλήθεια» είπε η Αλεπού.
-«Μα τώρα πρόκειται να κλάψεις!» είπε ο Μικρός Πρίγκιπας.
-«Ναι, είναι αλήθεια» είπε η Αλεπού.
-«Τότε δεν κέρδισες κάτι που σε εξημέρωσα!»
-«Κέρδισα» είπε η Αλεπού. «Κέρδισα το χρώμα του σταχυού.» Και έπειτα πρόσθεσε: Πήγαινε και δες πάλι το κήπο με τα τριαντάφυλλα. Τώρα θα καταλάβεις τώρα ότι το δικό σου είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Μετά έλα πίσω για να με αποχαιρετήσεις και θα σου κάνω δώρο ένα μυστικό.»…….

…..Και γύρισε πίσω για να συναντήσει την αλεπού.

-«Αντίο,» της είπε.
-«Αντίο,» είπε την αλεπού. «Και τώρα να το μυστικό μου, είναι ένα πολύ απλό μυστικό: Μόνο με την καρδιά βλέπεις σωστά, τα σημαντικά δεν τα βλέπουν τα μάτια.
-«Τα σημαντικά δεν τα βλέπουν τα μάτια» επανέλαβε ο Μικρός Πρίγκιπας για να είναι βέβαιος ότι θα το θυμάται.
-«Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει αυτήν την αλήθεια» είπε η Αλεπού. «Αλλά εσύ δεν πρέπει να την ξεχνάς. Είσαι για πάντα υπεύθυνος για αυτό που εξημέρωσες….»

Είμαστε υπεύθυνοι λοιπόν για αυτούς που εξημερώσαμε. Είμαστε υπεύθυνοι για τους ανθρώπους με τους οποίους κάναμε δεσμούς! Είμαστε υπεύθυνοι να βλέπουμε με την καρδιά αυτούς που τους προσφέραμε τα λιθαράκια του νοιαξίματος και της παιδείας μας. Για πάντα!

Στράτος