Ανακοινώσεις

Καθιερώνοντας ρουτίνες πρηνούς θέσης για την ενίσχυση της ανάπτυξης του μωρού σας

Αναπτύχθηκε το 2013 και αναθεωρήθηκε το 2018 από τις ChristaPumerantz, OTR/L; andAnneZachry, PhD, OTR, για τονAmericanOccupationalTherapyAssociation.

Μετάφραση, επιμέλεια στα Ελληνικά: Παπασταύρου Αναστασία Εργοθεραπεύτρια S.I.T.

Η παραμονή των παιδιών σε πρηνή θέση (μπρούμυτα), είναι μία σημαντική δραστηριότητα για την ανάπτυξη του μωρού και είναι εγκεκριμένη από την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων (AAP). Επειδή η AAP προτείνει τα μωρά να κοιμούνται ανάσκελα για λόγους ασφαλείας, τα μωρά χρειάζονται αρκετή ώρα μπρούμυτα με επίβλεψη όσο είναι ξύπνια ώστε να δυναμώνει το κεφάλι, ο αυχένας και οι μυς του άνω κορμού. Η πρηνή θέση βοηθάει να αναπτυχθεί η δύναμη και ο συντονισμός που είναι απαραίτητα για το ρολάρισμα,το μπουσούλημα, το πιάσιμο αντικειμένων και το παιχνίδι. Θυμηθείτε ότι όλα τα μωρά οφελούνται από την παραμονή σε πρηνή θέση, ακόμη και τα νεογέννητα.

Οι παιδιατρικοί εργοθεραπευτές προάγουν την ανάπτυξη ενός παιδιού μέσω δραστηριοτήτων όπως είναι η διατήρηση πρηνής θέσης και μπορούν να βοηθήσουν να γίνει η παραμονή στη θέση αυτή μέρος της καθημερινής ρουτίνας.Οι παρακάτω οδηγίες είναι από εργοθεραπευτές που εργάζονται με παιδιά εφαρμόζοντας την πρηνή θέση.

Προφυλάξεις:

  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την πρηνή θέση
  • Σιγουρευτείτε ότι το μωρό σας είναι ξύπνιο και με καλή διέγερση
  • Πάντα να επιβλέπετε το μωρό
  • Τοποθετήστε το μωρό σε μία ασφαλή και σταθερή επιφάνεια

Α. Εάν ο στόχος σας είναι: Να κάνετε  την παραμονή στην πρηνή θέση μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας

Σκεφτείτε τις ακόλουθες προτεινόμενες δραστηριότητες:

-Ξεκινήστε με 3 έως 5 λεπτά τη φορά, έχοντας στόχο τα 40 έως 60 λεπτά τη μέρα. Η τοποθέτηση σε πρηνή θέση μπορεί να γίνετε για μικρά χρονικά διαστήματα που θα επαναλαμβάνονται στη διάρκεια της μέρας, με βάση την αντοχή και τις ανάγκες του μωρού σας. Δώστε προσοχή σε σημάδια κούρασης του μωρού, όπως είναι το κλάμα ή η ξεκούραση του κεφαλιού στην επιφάνεια που το έχουμε τοποθετήσει και ολοκληρώστε τη δραστηριότητα πριν κουραστεί το μωρό πολύ.

-Ενσωματώστε την πρηνή θέση στις δραστηριότητες που ήδη κάνετε με το μωρό, όπως στο σκούπισμα μετά το μπάνιο, στην αλλαγή πάνας ή όταν του βάζετε κρέμα στο σώμα του.

-Όταν σκουπίζετε το μωρό, προσπαθήστε να είναι ξαπλωμένο επάνω σας μπρούμυτα.

Δεν είναι ποτέ νωρίς για να αρχίσετε να διαβάζετε στο μωρό σας και κατά τη διάρκεια παραμονής σε πρηνή θέση είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για αφήγηση ιστοριών στο παιδί.

Β. Εάν ο στόχος σας είναι: Να αυξήσετε την ικανότητα του μωρού να πιάνει αντικείμενα και να παίζει

Σκεφτείτε τις ακόλουθες προτεινόμενες δραστηριότητες:

-Όσο το μωρό παίζει ξαπλωμένο στην κοιλιά, κρατήστε ένα παιχνίδι μπροστά στο πρόσωπο του, ώστε να του τραβήξει την προσοχή. Αυτό θα ενθαρρύνει το μωρό να σηκώσει το κεφάλι και να το φτάσει. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης μπρούμυτα, καθίστε ή ξαπλώστε μπροστά στο μωρό για ασφάλεια, επίβλεψη αλλά και για να το διασκεδάζετε.

-Όταν είναι το μωρό στη θέση αυτή, τοποθετήστε παιχνίδια σε κύκλο γύρω του, για να προωθήσετε την προσπάθεια να τα φτάσει σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

-Ξεκινήστε οπτική επαφή και συζήτηση ή τραγούδι στο μωρό την τώρα που είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα, γιατί αυτό θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του και θα το κινητοποιήσει να συμμετέχει.

-Το μωρό σας θα ενθαρρυνθεί να σηκώσει το κεφάλι, να πιάσει και να παίξει, όταν δει το πρόσωπό σας και ακούσει τη φωνή σας. Εμπλέξτε όλη την οικογένεια στη διαδικασία.

Γ. Εάν ο στόχος σας είναι: Η τοποθέτηση του μωρού ώστε να απολαμβάνει την πρηνή θέση

Σκεφτείτε τις ακόλουθες προτεινόμενες δραστηριότητες:

-Τυλίξτε μια λεπτή πετσέτα ή μια κουβέρτα για να φτιάξετε ένα μαξιλάρι που θα παρέχει έξτρα στήριξη κατά τη διάρκεια παραμονής στη θέση. Τοποθετήστε το μαξιλάρι κάτω από το στήθος του μωρού και περάστε τα χέρια του επάνω από το μαξιλάρι με τις παλάμες τεντωμένες μπροστά. Το πιγούνι του μωρού θα πρέπει πάντα να είναι τοποθετημένο μπροστά από το μαξιλάρι, ώστε να μην εμποδίζεται ποτέ η αναπνοή. Πάντα να επιβλέπετε το μωρό σας κατά τη διάρκεια αυτής της θέσης.

-Σιγουρευτείτε ότι το μωρό διανέμει το βάρος του και στις δύο πλευρές του σώματος του όσο είναι ξαπλωμένο στην κοιλιά, δυναμώνοντας  όλους τους μυς εξίσου.

-Περιορίστε την ώρα που το παιδί είναι περιορισμένο σε κούνιες, γυμναστήριακαι άλλο βρεφικό εξοπλισμό και ενθαρρύνετε το ενεργό παιχνίδι στην πρηνή θέση , που δυναμώνει τους μυς.

Δ. Εάν ο στόχος σας είναι: Η εμπλοκή των αισθήσεων του μωρού στη διαδικασία

Σκεφτείτε τις ακόλουθες προτεινόμενες δραστηριότητες:

-Τοποθετήστε έναν πλαστικό καθρέφτη μπροστά από το μωρό, ώστε να ενδιαφερθεί να σηκώσει το κεφάλι να δει το είδωλό του. Αν δε κοιτάζει τον καθρέφτη, μπορείτε να χτυπήσετε το δάχτυλο σας επάνω του.

-Χρησιμοποιήστε πετσέτες ή κουβέρτες με διαφορετικές υφές και χρώματα, ώστε το μωρό να λάβει εμπειρίες από οπτικά και απτικά ερεθίσματα(π.χ. εναλλαγή ανάμεσα σε μία άγρια σε υφή πετσέτα και σε μία φλις κουβέρτα)

Ε. Εάν ο στόχος σας είναι: Να σκεφτείτε εναλλακτικές θέσεις, πέρα από την τυπική πρηνή θέση.

Σκεφτείτε τις ακόλουθες προτεινόμενες δραστηριότητες:

-Θέσεις για τον φροντιστή: Ένας υπέροχος τρόπος για να επιτύχετε παραμονή σε πρηνή θέση, είναι να τοποθετήσετε το μωρό στο στομάχι ή το στήθος σας όσο είστε ξύπνιοι και σε επικλινή θέση σε καρέκλα, κρεβάτι ή στο πάτωμα. Αυτός είναι και ένας εξαιρετικός τρόπος εφαρμογής της πρηνής θέσης στα νεογέννητα.

Θέσεις για το μωρό: Μία άλλη θέση είναι να ξαπλώσετε το μωρό στο πλάι. Τοποθετήστε το μωρό σε μία κουβέρτα ξαπλωμένο στο πλάι και υποστηρίξτε την πλάτη του με το χέρι σας ή χρησιμοποιήστε μία κουβέρτα τυλιγμένη σε ρολό. Σιγουρευτείτε ότι και τα δύο χέρια του μωρού είναι μπροστά του και απαλά κάμψτε τα ισχία και τα γόνατα του, ώστε να νιώθει άνετα. Αυτή η θέση μπορεί επίσης να βοηθήσει στο πιάσιμο αντικειμένων και στο παιχνίδι.

 Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες:

Οι παιδιατρικοί εργοθεραπευτές προάγουν τη συμμετοχή όλων των παιδιών και των οικογενειών τους σε καθημερινές δραστηριότητες (ή έργα), συμπεριλαμβανομένης και της τοποθέτησης στην πρηνή θέση, ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη. Όταν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τομέας δυσκολιών, ο εργοθεραπευτής μπορεί να προτείνει εξατομικευμένες οδηγίες βασισμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας.

Οι εργοθεραπευτές εργάζονται με παιδιά στο σπίτι τους,στο σχολείο, σε ιδιωτικά κέντρα, σε παιδιατρικά νοσοκομεία και σε άλλες δομές της κοινότητας, παρέχοντας παρέμβαση εξατομικευμένη, κατάλληλη και αποτελεσματική. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή τους εκπαιδευτικούς του παιδιού για συστάσεις ή ενημερωθείτε διαδικτυακά για ανεύρεση εργοθεραπευτή στην περιοχή σας. Μπορείτε επιπρόσθετα να βρείτε πληροφορίες μέσω του AmericanOccupationalTherapyAssociation στο www.aota.org